marți, 5 aprilie 2016

Războiul sistemelor de operare PC: Mac-Windows-Linux

 Există mai multe sisteme de operare pentru calculatoare și de aceea am considerat util un articol pe această temă.
 În prezent, bătălia se duce între Mac OS, Windows și Linux.



 Mac OS e un sistem destul de bun, dar are un defect major: rulează doar pe computere Apple. Nu îl puteți cumpăra decât împreună cu un asemenea computer și chiar dacă îl obțineți separat, veți avea probleme cu driverele pentru componente non Apple.
 Și de aici începe și tragedia: sistemele Apple sunt groaznic de scumpe pentru ce știu de fapt să facă. Singurul motiv pentru care cineva alege un asemenea sistem este ca să arate lumii că e om cu bani.
 Un alt dezavantaj este că fiind un sistem minoritar, există mai puține programe scrise pentru Mac OS (minimul necesar pentru activitatea de birou există totuși).
 În concluzie, aș zice că Apple e varianta pentru snobi care nu fac mare lucru cu calculatorul, dar vor să se dea mari.



 Windows e un sistem ceva mai bine pus la punct. Rulează pe o gamă largă de hardware, există un număr mare de programe pentru Windows, se studiază în toate școlile și e folosit de cei mai mulți utilizatori.
 E soluția cea mai comodă pentru cei care vor să folosească un PC dar nu au studii superioare de informatică ci doar cursurile generale din școală și nici nu încearcă să mai învețe ceva în plus.
 Însă această comoditate are și ea un preț: pe de o parte, licența e pe bani, pe de altă parte, Windows e ținta favorită a virușilor și hackerilor.
 Așadar, la prețul licenței va trebui să adăugați prețul unui antivirus (care pe lângă faptul că e pe bani vă mai și încetinește semnificativ sistemul).
 De asemenea, multe din programele disponibile sunt pe bani.



 Linux vine cu o filosofie diferită de cea a sistemelor anterioare. Dacă MacOS și Windows erau sisteme unitare în care nu puteai schimba mare lucru, Linux are o filosofie modulară.
 Există un kernel Linux, care e componenta de bază a sistemului, iar la acest kernel se pot adăuga diverse module software (interfețe grafice, drivere, aplicații ș.a.m.d) iar prin aceste combinații de module se obțin distribuțiile Linux.
 Practic, orice om cu ceva cunoștințe de software poate să combine module și să își construiască propria distribuție adaptată nevoilor sau dorințelor sale (inclusiv în România au fost create asemenea distribuții).
 Evident, nu toți oamenii sunt specialiști IT și de aceea există și distribuții "la cheie" pe care le puteți instala direct pe calculator și le puteți folosi imediat (pentru utilizatorii obișnuiți recomand Linux Mint sau alte clone de Ubuntu).
 Avantajele sunt multiple:
  -  kernelul și majoritatea distribuțiilor sunt gratuite
  - e mult mai rapid și mai stabil decât Windows
  - nu aveți nevoie de antivirus
  - datorită filosofiei modulare permite o personalizare în limite mult mai largi
  - marea majoritate a programelor pe care în Windows le găsiți cu bani au versiuni gratuite pentru Linux (deci și aici faceți economie de bani).
 Dezavantajul principal este că nu se predă în școli și de aceea lumea nu prea știe de el. Nu e prea greu de folosit, dar trebuie să faci un mic efort de învățare.
 Un alt dezavantaj ar fi că unele programe specializate și unele jocuri au doar versiune de Windows, dar pentru majoritatea utilizatorilor, cele câteva sute de mii de programe scrise pentru Linux sunt arhisuficiente.

 Concluzia finală ar fi că Linux e cel mai bun sistem din punct de vedere tehnic (de aceea este sistemul cel mai folosit pe servere), Windows e comod pentru că asta se învață la școală (de aceea e sistemul cel mai folosit de utilizatorii obișnuiți), iar MacOS e un sistem pentru snobi care vor să arate că au bani.

 Alegeți ce vi se potrivește!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.