sâmbătă, 9 aprilie 2016

Războiul sistemelor de operare mobile

 Smarphone-urile și tabletele sunt de fapt niște calculatoare mai mici, cu câteva adaptări specifice: au procesoare RISC, pot efectua apeluri telefonice, în loc de mouse și tastatură au touchscreen și alte câteva particularități.
 În consecință, e normal să găsim și aici același triplet de sisteme de operare (Apple, Windows, Linux), dar adaptate la specificul gadgeturilor respective.

 Sistemul mobil de la Apple se numește iOS și asemenea fratelui lui mai mare (MacOS) funcționează doar pe hardware Apple (iPhone, iPad).
 Ca toate produsele Apple, și aceastea sunt foarte scumpe pentru ce știu să facă, dar dacă îți iei așa ceva poți să te dai mare că ai bani.
 Pentru a accentua această funcție de bază a iPhone-urilor, la un moment dat Apple și-a dotat gadgeturile cu un buton care nu făcea nimic, dar scria pe el "I'm rich" (sunt bogat).
 Cu asta cred că am lămurit motivul pentru care unii dau bani pe produse Apple. :-)

 Și Microsoft a scos versiuni mobile de Windows. Nu sunt chiar rele, dar au o răspândire mai limitată. Sistemul de învățământ nu a introdus și cursuri pentru telefoane mobile sau tablete și de aceea alegerile consumatorilor nu mai sunt influențate de educație.

 În schimb, marele câștigător al bătăliei sistemelor pentru mobile este LINUX. 
 Cea mai răspândită distribuție Linux pentru dispozitive mobile este Android, care deține supremația absolută în acest sector.
 Mai există și alte distribuții Linux mobile (Ubuntu Phone, Firefox OS, Tizen și altele), dar sunt mai puțin răspândite.
 Putem spune că într-o piață concurențială și fără ajutor de stat pentru Microsoft, Linux a demonstrat că e sistemul cel mai bun: e rapid, e stabil, e ușor adaptabil la o gamă largă de hardware, are suficiente aplicații scrise pentru el și după toate astea mai e și gratuit.

 Au mai apărut și alte sisteme de operare mobile (Symbian, Blackberry ș. a.), dar în prezent nu au o cotă de piață semnificativă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.