duminică, 12 octombrie 2014

Sfârșitul petrolului

  Rezervele mondiale de petrol se apropie de sfârşit. Acesta e un fapt cunoscut de câteva decenii, dar pe măsură ce ne apropiem de acest moment panica legată de el e din ce în ce mai mare.
 Civilizaţia secolului XX a fost clădită în mare parte pe această resursă finită. Călătorim cu petrol (combustibil), ne îmbrăcăm cu petrol (fibre sintetice), mâncăm petrol (sub formă de E-uri), suntem înconjuraţi de obiecte produse din petrol (mase plastice) şi lista ar putea continua.
 Este clar că dispariţia petrolului va duce la modificări importante în modul nostru de viaţă. Unii chiar se tem că va duce la sfârşitul civilizaţiei şi vorbesc despre o "apocalipsă" a petrolului.
 Eu sunt mai optimist şi vă voi explica de ce: pentru toate utilizările actuale ale petrolului există deja soluţii alternative.
 În domeniul transporturilor, deja mulți șoferi pun ulei de gătit în rezervor pentru că e mai ieftin decât motorina. De asemenea, electricitatea ar putea fi o soluție şi poate fi produsă din surse regenerabile (apă, vânt, soare, boimasă).
 În multe aplicaţii putem folosi şi altceva în loc de plastic (metal, lemn, sticlă etc.) iar pentru cele în care nu găsim ceva mai bun, avem deja bioplasticul.
 Pentru îmbrăcăminte sunt mai bune fibrele naturale, iar mâncarea naturală e mai bună decât E-urile din petrol.
 Deocamdată unele din aceste soluţii sunt mai scumpe decât cele bazate pe petrol, dar preţul petrolului creşte, în timp ce preţurile soluţiilor alternative scad, deci în curând vor deveni mai ieftine decât petrolul.
 Aşadar, epuizarea rezervelor de petrol ne va modifica modul de viaţă, dar nu va însemna sfârşitul civilizaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.