joi, 30 iulie 2020

Sonde lansate spre Marte

În ultimele 10 zile am văzut 3 lansări de sonde spațiale cu destinația Marte.
Toate cele 3 sonde au ales acest interval pentru a putea profita de poziția favorabilă a celor două planete (Terra și Marte) care le permite să străbată această distanță într-un timp minim și toate vor ajunge acolo în februarie 2021.
Prima dintre sonde este o misiune arabă care își propune să studieze atmosfera marțiană. A fost lansată pe 20 iulie și va efectua observații de pe o orbită în jurul planetei Marte.
A doua sondă a fost lansată de China pe 23 iulie și va transporta pe Marte un mic rover care va studia solul și atmosfera planetei roșii.
Cea mai ambițioasă misiune este cea lansată de NASA pe 30 iulie. Roverul Perseverance va amartiza și apoi se va deplasa pe suprafața marțiană pentru a căuta eventuale urme de viață.
Roverul va colecta și mostre de sol care urmează să fie aduse ulterior pe Terra de o altă misiune.
Roverul va fi dotat și cu un minielicopter numit  Ingenuity, care va testa posibilitățile de zbor dirijat în atmosfera marțiană.
Vor mai fi testate și o serie de tehnologii care ar putea fi utile pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte.
Deocamdată sondele au fost lansate și au transmis primele semnale că zborul decurge normal. Vom vedea ce descoperiri vor face când vor ajunge acolo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.