miercuri, 4 martie 2020

5G


Tehnologia 5G nu mai e doar o teorie ci a început să fie deja implementată de reţelele de comunicaţii mobile.
Dar odată cu apariţia ei au apărut şi unii care protestează împotriva ei.
Până la un punct, acesta este scenariul care însoţeşte toate invenţiile. Până şi furculiţa a fost contestată de conservatori atunci când a apărut.
De aceea e bine să lămurim puţin lucrurile şi să vedem ce este tehnologia 5G şi ce poate să facă.
Tehnologia 5G este un protocol de telecomunicaţii care permite o transmitere a datelor mai rapidă decât tehnologiile 3G şi 4G.
Prima întrebare este: la ce ne trebuie aşa ceva?
Tehnologia 4G oferă deja suficientă viteză pentru utilizatorii normali ai unui telefon mobil: putem transmite imagini live, putem descărca fişiere  într-un timp decent, deci de ce am avea nevoie de mai mult?
Răspunsul este că tehnologia 5G va fi implementată şi pe telefoane, dar acestea nu vor fi principalii beneficiari ai acestei tehnologii.
Tehnologia 5G este gândită în primul rând pentru aplicaţiile IoT, care devin tot mai numeroase şi transmit cantităţi tot mai mari de date.
O altă întrebare este legată de posibilele efecte asupra sănătăţii.
Ca şi tehnologiile 3G şi 4G, tehnologia 5G foloseşte unde purtătoare din domeniul microundelor. Acestea nu sunt radiaţii ionizante şi în consecinţă nu produc cancer sau boli de iradiere. Radiaţiile electromagnetice ionizante (deci cu potenţial cancerigen) sunt radiaţiile UV, X si gamma, care nu au legătură cu tehnologia 5G.
Pe de altă parte, orice gospodină ştie că dacă punem un pui într-un cuptor cu microunde, acesta devine friptură. Microundele 5G nu au acelaşi efect?
Răspunsul este ca orice radiaţie electromagnetică are şi un efect termic, dar acesta depinde de puterea undei respective şi de distanţa faţă de sursă. Cuptorul cu microunde are o putere mult mai mare decât un telefon mobil. De asemenea, cuptorul transformă în friptură doar puiul din interior, în timp ce gospodina care stă lângă cuptor nu păţeşte nimic. Deci nu e cazul să vă temeţi că veţi deveni friptură când vorbiţi la telefon.
Mai general vorbind, tehnologia 5G foloseşte frecvenţe şi puteri apropiate de cele folosite în tehnologia 4G (diferenţa dintre tehnologii este protocolul de comunicaţii), deci dacă nu aţi păţit nimic de la telefoanele actuale, nu veţi păţi nimic nici de la cele 5G.
O altă întrebare este cea legată de securitatea datelor transmise prin această tehnologie.
Răspunsul este că indiferent de tehnologie, hackeri au existat şi vor mai exista. Lupta împotriva lor ţine de legislaţie şi de voinţa de a implementa legislaţia respectivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.