luni, 1 februarie 2016

Li-Fi? Să nu ne grăbim!



Multe site-uri despre tehnologii au anunțat cu surle și trâmbițe că noua tehnologie Li-Fi (care folosește lumina) ar urma să înlocuiască tehnologia Wi-Fi (care folosește microunde), pentru că Li-Fi permite viteze de transfer mai mari.
Oricine are un minim de cunoștințe în domeniul telecomunicațiilor știe că o frecvență mai mare a undei purtătoare permite o frecvență mai mare de modulație și implicit o viteză mai mare de transfer pentru date.
Lumina are o frecvență mai mare decât microundele și de aceea e normal ca prin lumină să putem transmite informații mai rapid decât prin Wi-Fi. Această idee nu e nouă și a fost aplicată cu succes în cazul transmisiilor prin fibre optice.
Dar în cazul Li-Fi nu mai e vorba de transmisie ghidată ci de semnal liber și aici avem câteva probleme:
Lumina nu trece prin zid, deci nu veți putea să amplasați un router într-o cameră și să aveți semnal în toată casa.
Semnalul Li-Fi interferă cu lumina ambientală și de aceea nu poate fi folosit afară sau în spații cu surse de iluminat care ar putea perturba semnalul.
Lumina are o propagare rectilinie, deci chiar și în aceeași cameră, fără interferențe cu alte surse, apar zone de umbră unde semnalul nu va putea fi recepționat.

Din aceste motive, cred că tehnologia Li-Fi va rămâne o curiozitate de laborator, dar în forma actuală nu va acea succes la marele public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.