joi, 10 iulie 2025

Hidrogenul

 


 Hidrogenul este prezentat de unii ca o sursă de energie curată și de aceea consider că ar fi bine să discutăm puțin și despre el.

Hidrogenul este cel mai ușor și mai simplu dintre elementele chimice. Atomul de hidrogen este alcătuit dintr-un singur proton și un singur electron.

Hidrogenul poate reacționa cu oxigenul și din această reacție rezultă apă dar și o cantitate semnificativă de energie. 

Această energie poate fi valorificată și ca energie termică în motoare (cum ar fi cel de rachetă) sau în diferite procese industriale, dar poate fi convertită și în electricitate cu ajutorul pilelor de combustie.

Avantajul ar fi că din această reacție nu rezultă dioxid de carbon sau alți poluanți ci doar vapori de apă.

Problema este că deși hidrogenul este cel mai răspândit element din Univers (este materia de bază din care sunt făcute stelele), hidrogenul în formă pură este destul de rar pe Pământ. 

Există mult hidrogen pe planeta noastră, dar cea mai mare parte nu e în formă pură ci legat în alte molecule (apă, metan, grăsimi, proteine, glucide și multe altele).

Există și unele zăcăminte subterane de hidrogen pur. Acest hidrogen extras direct din pământ se numește "hidrogen alb" și este o sursă de energie curată, dar deocamdată cantitatea care a putut fi extrasă din asemenea zăcăminte e foarte mică față de nevoile omenirii. 

Cea mai mare parte a hidrogenului folosit de oameni provine din descompunerea unor molecule care conțin atomi de hidrogen.

În funcție de substanța care e descompusă pentru a obține hidrogen, avem două tipuri de hidrogen: "hidrogenul gri", produs prin descompunerea metanului și "hidrogenul verde" produs prin electroliza apei.

Hidrogenul "gri" este mai ieftin și în prezent este cea mai folosită metodă de producere a hidrogenului.

Problema este că în urma descompunerii moleculelor de metan rezultă și o cantitate semnificativă de dioxid de carbon, iar din arderea hidrogenului obținut în acest fel am obține o cantitate de energie mai mică decât dacă am arde direct metanul.

Așadar, acest tip de hidrogen nu e o soluție potrivită pentru a obține energie, dar rămâne o metodă utilă pentru a obține hidrogenul necesar în diferite procese industriale.

În timpul electrolizei folosite la obținerea hidrogenului "verde", nu se produce dioxid de carbon, dar acest tip de hidrogen este mult mai scump. În plus, dacă electricitatea folosită e produsă în termocentrale, atunci nu se produce dioxid de carbon la electroliză, dar se produce în termocentrală, deci nu am rezolvat nimic.

Singura variantă care ar putea prezenta un avantaj din punct de vedere ecologic ar fi cea în care obținem hidrogen "verde" folosind curent electric produs prin metode nepoluante cum ar fi centrale nucleare, hidrocentrale, turbine eoliene sau panouri fotovoltaice.

Iar hidrogenul astfel produs ar putea fi util din punct de vedere energetic doar dacă ar fi folosit la mașini dotate cu pile de combustie. 

Dar și aici ar trebui să găsim metode de scădere a prețului, care în prezent e ridicat.

În orice altă variantă ar fi mult mai convenabil să folosim alte surse de energie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.