![]() |
Hidrocentrala Vidraru |
În ultima ședință a CSAT, s-a stabilit ca hidrocentralele sa devina obiective strategice de siguranță națională.
Din comentariile apărute pe net îmi dau seama că nu toată lumea a înțeles această decizie și de aceea voi încerca să explic de ce avem nevoie de hidrocentrale.
Pe de o parte, hidrocentralele produc o energie "verde", fără emisii de dioxid de carbon sau alți poluanți. Există asociații care protestează împotriva lor folosind pretexte ecologiste de genul că în timpul construcției hidrocentralei se vor tăia doi copaci sau vor muri 3 cărăbuși, dar trebuie să privim imaginea de ansamblu: o centrală pe cărbune care ar produce aceeași energie ar polua mult mai mult.
Pe de altă parte, hidrocentralele reprezintă o formă de energie pe care o putem controla foarte bine și de aceea au un rol important în echilibrarea rețelei electrice.
Panourile fotovoltaice sau centralele eoliene produc energie când vor ele, nu când avem noi nevoie.
Termocentralele sau centralele nucleare au cicluri de oprire și repornire care durează până la câteva zile, deci nu putem să le pornim și să le oprim în funcție de consumul momentan.
În schimb, hidrocentralele pot fi oprite și pornite rapid și astfel putem să corelăm producția de energie cu cererea consumatorilor.
Zilele trecute am văzut cum peninsula iberică a rămas fără electricitate. Centralele lor fotovoltaice au ieșit din funcțiune (încă se cercetează de ce) și nu au avut cu ce să echilibreze rețeaua.
Dacă Spania ar fi avut suficiente hidrocentrale, ar fi pornit hidrocentralele pe măsură ce fotovoltaicele nu mai funcționau și ar fi reușit să treacă peste acel moment. Dar pentru că nu aveau suficiente hidrocentrale, au rămas în pană de electricitate.
Tocmai pentru a preveni asemenea evenimente avem și noi nevoie de hidrocentrale.