sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Cum verificăm ochelarii polarizati

 




Ochelarii cu lentile polarizate sunt utili pentru a elimina reflexiile nedorite când călătorim pe zăpadă, pe malul unei ape sau în alte situații în care pot sa apară asemenea reflexii.
Din păcate am constatat ca există și comercianți necinstiți care pretind ca vând ochelari polarizați dar in realitate vând doar niște ochelari cu lentile din plastic colorat.
De aceea e bine să știm cum verificăm dacă ochelarii pe care îi vinde un comerciant sunt polarizați sau nu.
Lumina este o unda electromagnetică transversală. 
În lumina naturală, oscilațiile electromagnetice au loc în toate direcțiile, dar în lumina polarizată au loc într-un singur plan. 
Lentilele polarizante lasă să treacă numai lumina care oscilează într-un anumit plan.
Dacă ne uităm prin aceste lentile la o sursă de lumină polarizată (de exemplu ecranul unui laptop, telefon mobil sau tabletă) vom vedea că există unghiuri pentru care lumina trece prin lentile (când planul de polarizare al ecranului coincide cu planul de polarizare al lentilei) dar și unghiuri pentru care lumina nu mai trece prin lentile (când planul de polarizare al ecranului e perpendicular pe planul de polarizare al lentilei).
Se poate vedea și în cele două fotografii de mai sus că lumina trece când ochelarii sunt ținuți orizontal în fața ecranului unui laptop și nu trece când sunt ținuți vertical.
În schimb, la lentilele nepolarizate nu vom observa nici o diferență atunci când rotim lentila în fața unui ecran.
În felul acesta putem verifica dacă ochelarii respectivi chiar sunt polarizați și putem să nu ne lăsăm păcăliți.

duminică, 5 ianuarie 2025

CES 2025

 


În perioada 7-11 ianuarie 2025 are loc la Las Vegas o nouă ediție a tradiționalului târg de tehnologie CES.

Este cel mai important târg de tehnologie, la care participă firme renumite din întreaga lume. 

Firmele își vor prezenta noile produse, dar vor exista și o serie de conferințe pe teme legate de tehnologii.

Anul acesta, cele mai importante realizări vin din zona AI. Inteligența artificială pare să pătrundă peste tot: în calculatoare, telefoane, televizoare, electrocasnice, mijloace de transport, dispozitive medicale și multe altele.

Realizările de până acum arată că în majoritatea sectoarelor încă nu suntem în pericol ca inteligența artificială să înlocuiască omul, dar pentru anumite aplicații ea poate fi totuși utilă.

Vom vedea lansări de noi produse din categoriile clasice, dar și roboți tot mai inteligenți, mijloace de transport neconvenționale, produse electronice și electrocasnice tot mai smart și mai conectate la internet și multe altele.

Ca în fiecare an, vor fi cu siguranță și surprize.