Atmosfera este un sistem dinamic instabil față de condițiile inițiale. De aceea vremea nu poate fi prevăzută cu precizie și vedem că uneori chiar și prognozele de pe o zi pe alta pot fi greșite (iar cele pe termen lung au o probabilitate și mai mare de a fi greșite).
Uneori, această instabilitate ia forma unor fenomene meteo extreme, cum ar fi furtuni, viscole, sau dimpotrivă secetă și caniculă.
Aceste fenomene au existat și în trecut și vor exista cu siguranță și în viitor.
Problema este că aceste fenomene produc pagube materiale și uneori victime umane.
Fenomenele meteo extreme nu pot fi împiedicate de om (cel puțin nu cu tehnologia actuală) și în unele cazuri nici nu pot fi prevăzute cu precizie.
Chiar dacă nu putem evita producerea lor, există totuși niște măsuri prin care putem limita pagubele.
Deja se cam știe care sunt zonele inundabile și ar trebui interzise construcțiile în zonele respective.
În unele zone (cum ar fi zona Galați, recent afectată de inundații) au existat în trecut o serie de lacuri naturale care comunicau cu Dunărea și Prutul și preluau apa în perioadele ploioase apoi o eliberau lent în perioadele secetoase asigurând astfel un nivel rezonabil al apei pe tot parcursul anului. Aemenea lacuri erau Lacul Brateș, Balta Brăilei (actuala "Insula Mare a Brăilei") dar și salba de lacuri dintre Galați și Isaccea.
Toate acestea au fost îndiguite și secate în mare măsură în perioada comunistă pentru a mai câștiga niște hectare de teren arabil.
Nici din punct de vedere agricol nu a fost o afacere prea bună, pentru că terenurile obținute prin secarea lacurilor nu au stratul de cernoziom fertil care hrănește plantele și de aceea recoltele obținute sunt mici, dar prin secarea lor s-a eliminat acel mecanism natural de reglare a nivelului apei și acum vedem că în perioadele ploioase avem inundații în unele cartiere ale orașului iar în perioadele secetoase, nivelul Dunării scade atât de mult încât împiedică navigația.
Soluția ar fi să refacem aceste lacuri naturale. Chiar și din punct de vedere economic am câștiga mai mult din turism și pescuit decât câștigăm acum din agricultura de pe terenurile respective și în plus am reface mecanismul natural de protecție împotriva inundațiilor.
În zonele în care nu au existat în mod natural asemenea lacuri putem construi baraje și lacuri artificiale cu rol de regularizare a râurilor și care pot avea și alte întrebuințări (irigații, piscicultură, hidrocentrale, etc.)
Un alt lucru pe care îl putem face este creșterea suprafețelor împădurite, care au și ele un rol în limitarea scurgerilor torențiale.
În funcție de condițiile locale, mai pot fi luate și alte măsuri.
Așadar, nu putem evita producerea unor fenomene meteo extreme, dar se pot lua măsuri pentru limitarea efectelor acestora.