luni, 20 mai 2024

Ecologism vs. ecologie (sau cum distrug ecologiștii planeta)


 

Mai întâi voi explica cei doi termeni pe care oamenii adesea îi confundă:

Ecologia este o știință care studiază interdependența dintre diferite specii de viețuitoare precum și între viețuitoare și mediul în care trăiesc. Savanții care studiază ecologia se numesc ecologi.

Ecologismul este o doctrină politico-economică care folosește ecologia ca pretext pentru atingerea unor scopuri politico-economice. Activiștii din acest domeniu se numesc ecologiști.

Unele scopuri urmărite de ecologiști sunt mai vizibile (de exemplu politicienii ecologiști urmăresc să ocupe posturi în parlament, guvern sau alte structuri de conducere), altele sunt mai puțin vizibile.

Un exemplu ar fi protestele anti-fracking din România. La data respectivă erau două firme care căutau gaze de șist pe teritoriul țării noastre: firma americana Chevron și firma rusească Gazprom. Dar toate protestele au fost îndreptate numai împotriva firmei americane și nici unul împotriva firmei rusești ceea ce înseamnă că de fapt pe ecologiști nu îi interesa protecția mediului ci doar compromiterea firmei americane pentru a asigura monopolul firmei rusești. La fel au procedat și în alte țări.

Iar dacă ecologiștii vă lasă imaginea unor tineri naivi care militează pentru păsărele și floricele din pură convingere, e bine să știți că GretaThumberg a devenit milionară în urma activităților ei și nu e singura care e plătită de anumite firme pentru a protesta împotriva firmelor concurente.

De regulă, ecologiștii protestează întotdeauna împotriva industriei occidentale și niciodată împotriva marilor poluatori din Rusia sau Iran.

Dacă ecologiștii s-ar limita la a protesta împotriva firmelor celor mai poluante, poate că ar mai fi cum ar mai fi. Reducerea poluării e o dorință legitimă.

Dar unii ecologiști protestează inclusiv împotriva ecologiei. 

Există ecologiști care protestează împotriva hidrocentralelor și a altor energii verzi, obligând astfel țările în care acționează să folosească energii mai poluante (petrol, cărbuni etc.). 

Recent au avut loc proteste ecologiste împotriva construirii unei fabrici de mașini electrice (care poluează foarte puțin), ceea ce obligă oamenii să folosească mașini pe benzină sau motorină (care poluează mai mult).

Există și alte cazuri în care vedem că ecologiștii luptă împotriva ecologiei și astfel în loc să salveze planeta așa cum pretind, ei de fapt distrug planeta. 

În concluzie, am tot respectul pentru ecologi și ecologie, folosesc pe cât posibil tehnologii nepoluante și susțin acest gen de tehnologii, am plantat sute de pomi și în general sunt un pasionat de natură, dar nu susțin cererile aberante ale unor organizații și partide ecologiste care au ajuns să protesteze inclusiv împotriva energiilor verzi.