joi, 29 martie 2018

Iluzia confidentialității

Ultimul scandal legat de datele personale ale utilizatorilor de Facebook e doar continuarea unei serii de scandaluri asemănătoare legate de confidențialitatea pe Internet.
De la bun început internetul nu a fost gândit pentru a fi confidențial ci pentru a face publice informații.
Pentru anumite segmente a apărut ulterior cererea de a păstra confidențialitatea.
Dar prin felul în care a fost gândit internetul acest lucru nu e întotdeauna posibil.
Administratorul unui server de mail vede toate mesajele trimise sau primite pe acel server.
În general el nu stă să vă citească toate aceste mesaje, dar dacă vrea poate să facă acest lucru.
La fel, administratori de servere de la companiile care vă asigură conexiunile la internet pot să vadă tot ce faceți dumneavoastră pe net (ce site-uri vizitați, ce mesaje trimiteți și cui și așa mai departe).
Nu numai că pot, dar au chiar obligația legală să păstreze aceste date pentru eventuale anchete ale autorităților.
Așadar, e bine să știți că tot ce puneți pe net poate fi citit de cineva, indiferent ce setări de "confidențialitate" ați făcut pe Facebook sau pe alt site.
Teoretic aceste date ar trebui să rămână în interiorul firmelor respective (și să fie puse la dispoziția autorităților numai în cazul unui mandat emis de un judecător), dar să nu uităm că la firme lucrează oameni și nu putem garanta că toți acești oameni sunt corecți.
La aceștia se mai adaugă și eventualii hackeri care ar putea pătrunde în sistem, deci încă o cale de scurgere de informații.
Pentru domeniile sensibile, cum ar fi apărarea, se folosesc comunicații criptate. În acest fel, chiar dacă cineva vede mesajul, nu poate să îl citească decât dacă are și cheia de decriptare.
Dar majoritatea mesajelor și datelor de pe internet pot fi citite.
Iar când ștergeți un mesaj sau o postare de pe net, acel mesaj nu mai este vizibil pentru voi, dar rămâne stocat în memoria serverului și poate fi în continuare citit de admin.
În concluzie, sfatul meu este să aveți grijă ce date publicați pe internet și să nu vă puneți prea multe speranțe în setările de "confidențialitate".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.